woensdag 25 november 2009

26 november 2009

10:00 uur
Anke van Veen ontvangt filosofe en curator Katja Rodenburg. Zij gaan praten over de tentoonstelling `Armando en de melancholie van het scheppen´ die nog te zien is tot 14 maart 2010 in het Armando Museum Bureau in Amersfoort. Het is een tentoonstelling ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Armando. Katja Rodenburg schreef ook een boek met dezelfde titel over Armando.

10:30 uur
Gabriëlla de Rooij praat met Linda Huisman en Isabella Grootveld. Beiden zijn actief binnen het Nederlandse bookcrossing, een internationale trend waarbij mensen hun boeken een verder leven geven door ze, gelabeld voor dat doel, ergens in het wild los te laten in de hoop dat anderen ze vinden, lezen en op hun beurt weer verder brengen op hun reis. De internationale Bookcrossing Convention vindt in 2010 plaats in Amsterdam.

woensdag 18 november 2009

19 november 2009

10:00 uur:
Eva Krammer heeft Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan van mimegezelschap Bambie uitgenodigd. Zij komen vertellen over hun nieuwste voorstelling Bambie 14, die op zaterdag 21 november in première gaat in Theater Frascati. Stavenuiter en Van der Laan buigen zich dit keer over de vraag hoe het mogelijk is dat mensen elkaar uit liefde vermoorden. Uitgangspunt voor hun onderzoek zijn politiefoto's van vermoorde mensen uit de jaren 20 en 30.

10:30 uur:
Starik komt langs. F. Starik met zijn nieuwe bundel Victoria, waarover de flaptekst vermeld: "Bedrieglijk lichte, heldere gedichten, van een van de hardst werkende mannen in de amusementsindustrie. Victoria glanst in het harde licht van de overwinning: de overwinning van de liefde, de overwinning op de dood." Wie is die Starik eigenlijk en waar komt die werklust vandaan (want die kan inderdaad niet ontkend worden). En hoe opgewekt en monter kijkt hij na het vieren van de nieuwe uitgave (presentatie woensdagavond 17 - 19 uur in Victoria Hotel) tegen de zaken aan? Jos de Jong doet onderzoek.

woensdag 11 november 2009

12 november 2009

10:00 uur
Dolly Bellefleur viert haar 20-jarig jublieum. In de OBA is ter ere hiervan de expositie Van hem naar haar naar Hypolitushoef te zien. “Begonnen op de biljarttafel van een plaatselijk café, ontpopte het eigengereide zusje van Barbie zich tot een voortvarende vrouw die met haar optredens in één klap afrekent met het aloude travestie-cabaret”, zo staat het op haar website. Hoe pakt die voortvarende vrouw het aan, wat zijn haar doelen, drijfveren en waar kom je zoal - behalve in Hippolytushoef, tijdens zo’n 20-jarige carrière? Jos de Jong hoopt het te weten te komen.

10:30 uur
Violiste Tineke de Jong heeft samen met Albert van Veenendaal, Alan Purves en Hans Hasebos een cd gemaakt, Midday Moon, vol spannende, soms heel ritmische, dan weer heel lyrische muziek, gespeeld op wisselende combinaties van viool, geprepareerde piano, marimba en percussie - en soms allerlei fluitjes. Is dit modern klassieke muziek of jazz? We vragen het Tineke, die in dit halfuur stukken van de cd komt laten horen en uitleg komt geven.

maandag 2 november 2009

5 november 2009

10:00 uur
Gabriëlla de Rooij praat met Rocco Janssen, hij is Manager Nautische Zaken van de Dienst Binnenwaterbeheer van de Gemeente Amsterdam. Zij gaan het hebben over Amsterdam als waterstad, bijvoorbeeld over de logistiek van de binnenvaart en van de bruggen en sluizen.

10:30 uur
Tanja Minnee ontvangt Jos van Doesburg, een van de samenstellers van de tentoonstelling "Sonia Gaskell, pionier van de dans" die momenteel te zien is in het Joods Historisch Museum.
Sonia Gaskell (1904-1974) is voor de klassieke dans in ons land van onschatbare waarde geweest. Zij zorgde in het naoorlogse Nederland voor het eerste gesubsidieerde nationale balletgezelschap en voor een gedegen klassieke balletopleiding.