dinsdag 28 december 2010

30 december 2010: aan uw lot overgelaten

Deze week geen Radio PingPong. We zijn er op donderdag 6 januari weer. Houd moed!

dinsdag 21 december 2010

23 december 2010: Martijn Haas over S.K.G.

Net voor de kerst leek het PingPong wel gepast om enige aandacht te besteden aan guerilla technieken:

"Zijn ideeën komen er (...) op neer dat het een interessant experiment zou zijn om de aantrekkingskracht van terreurorganisaties te kopiëren en in te zetten voor eigen doeleinden. (...) Al doende komen Hobijn en Maghelhaes op het idee het raf-logo te parodiëren (een stervorm met een machinegeweer overdwars) en dat in te zetten in hun eigen graffiti. Zo ontstaat de skg-ster: een logo met vijf druiperige punten, en de letters skg in het midden. De twee kunstguerrillamannen gebruiken hierbij dezelfde kliederige manier van aanbrengen van de witte verf als de terreurgroepen dat overal in Europa doen, omdat die immers altijd haast hebben en hun daden verrichten in de hoogste graad van illegaliteit." (citaat uit het besproken boek).

SKG zijn ook de letters die groot afgebeeld staan op het boek Stads Kunst Guerrilla '78-'81 van Martijn Haas dat deze week in Paradiso gepresenteerd werd. Paradiso, 30 jaar nadat daar de SKG een feest mocht organiseren, een feest dat in een beleidsplan uit die tijd verwoord werd als "Feest vieren in een strafkamp op een puinhoop van afval en destructie".

Het werd bijzonder. En misschien geld dat wel voor de hele periode (1978- 1981) waarin de SKG actief was. Een tijd waarin een aantal oudgedienden uit de provo-tijd (NB: provo ≠ hippie) sommige actiegerichte kunstenaars inspireerden, punk- en kraakbeweging met elkaar vermengd raakten, de muziek na het geraas van de punk allerlei nieuwe vormen vond en zocht.

Martijn Haas heeft in zijn boek allerlei initiatieven die in Amsterdam een rol speelden in de tegencultuur proberen te doorgronden, en voert een aantal hoofdrolspelers uit die tijd op alsof hun daden en uitspraken en discussie van toen nu bij de lezer aan de keukentafel plaatsvinden. Of toch in ieder geval dicht in de buurt ervan.

Martijn Haas komt naar de studio en praat met Jos de Jong (als die tegen die tijd beter is) over zijn boek.

Wellicht nog enige andere stemmen(*) over die tijd in deze uitzending.

In ieder geval ook weer (**) Hans Kloos met De keuze van Kloos, een uiteenzetting over, en voordracht van een door deze dichter/vertaler uit de boekenkast geplukt gedicht.

Techniek in vertrouwde handen van Matthijs Blonk.

soort van nawoord:
* = En ja, dat is gelukt: Telefonische bijdrage van Huib Schreurs, toentertijd, coördinator/directeur van Paradiso, en een van te voren opgenomen gesprek met Xavier Serge Martin, 30 jaar geleden zanger van de band Tox Modell.

** = En nee, dat is niet gelukt... sorry Hans... 171 uur per week is de presentator een wonder van planning en organisatie, maar in dat ene uur Radio PingPong...

maandag 13 december 2010

16 december: Francis de Souza

Deze week te gast: Francis de Souza. Hij is programmeur van het Tropentheater te Amsterdam. Daarnaast programmeert hij ook de muziek op het Houtfestival te Haarlem en het literatuurfestival Writers Unlimited (voorheen Winternachten) te Den Haag. In zijn schaarse vrije tijd schrijft hij ook nog cd-recensies voor de wereldmuzieksite Mixed, en draait hij programma's voor de Concertzender in elkaar. Jaïr Tchong presenteert het programma en houdt het gesprek gaande. Onderwerp van gesprek zal zeker ook Puerto Candalaria zijn, de Colombiaanse muziekgroep die momenteel in Europa toert en vrijdag 17 december in het KIT te zien zal zijn.

Dichter/vertaler Hans Kloos heeft zijn bijdrage al weer opgestuurd. Deze moet nog gemonteerd worden en op een of andere manier in de studio terechtkomen. De keuze van Kloos nummer 10 wordt dat.

Techniek wordt verzorgd door Matthijs Blonk.

woensdag 8 december 2010

9 december 2010: een culturele zender?

Catharina Blaauwendraad gaat van start met wat hopelijk een pilot wordt voor een volslagen hypothetisch project: de opzet van een zender waarmee cultureel Nederland zichzelf kan bedruipen. De weg is daarbij belangrijker dan het doel: vragen over cultuur en organisatie staan in deze uitzending centraal.

En ook deze week levert Hans Kloos een bijdrage aan het programma RadioPingPong. Hij laat u kennismaken met het werk van een zeventiende-eeuws dichter.

Techniek: Matthijs Blonk