woensdag 26 januari 2011

27 januari 2011: Eddie Kagie

Eddie Kagie was eerder te gast bij Radio PingPong, op 3 september bracht hij een vertolking van het verhaal De Giraf van Frans Kellendonk. Behalve stem op de radio is Kagie acteur en voordrachtskunstenaar, en dat laatste vooral in het segment literair entertainment. Wat houdt dat in? Wel, voor het antwoord moeten we misschien toch die acteur er bij halen. Een goed acteur maakt zich niet alleen een tekst eigen, maar haalt het hele personage naar binnen en als het moment van de voorstelling daar is wordt alles, de houding, de stem, de uitdrukking op het gezicht van het personage van binnenuit gevormd. De hele aanwezigheid van de acteur wordt getransformeerd tot het personage (*).

Voordrachtskunstenaars heb je in soorten en maten. Je hebt erbij die heel mooi kunnen zingen en daarbij iets plechtstatiger kijken dan normaal, of juist iets uitbundiger, enthousiaster doen dan anders. Er heeft een kleine verschuiving plaatsgevonden. Of een te grote verschuiving, dat kan ook, dat voel je als toeschouwer dan aan je jukbeenderen, een lichte kou van afgrijzen zakt even langs je gezicht.

Wat ook kan is, en daar komt die acteur weer om de hoek, dat een lied, een tekst, een gedicht tot leven wordt gebracht door het personage zelf aan het woord te laten.

Kagie heeft zich gespecialiseerd in het vertolken van een beperkt aantal gedichten van schrijvers als Paul van Ostaijen, Kurt Schwitters en I.K. Bonset. Hij komt op deze Gedichtendag naar de studio en wie weet horen we hem ook nog in gesprek met de presentator Jos de Jong.


* voor de beschrijving van de acteur heeft de presentator dankbaar geput uit het essay Een glimp van de tijger uit het boek Engelen in regenjas van Roel Bentz van den Berg (uitg. Augustus, 2009)

Techniek: Matthijs Blonk

Luister naar de uitzending van 27 januari 2011

NB: Mensen met een Mac kunnen (volgens Salto, de organisatie die het (her-)beluisteren mogelijk maakt) bij radiostilte het beste Flip4Mac installeren.

woensdag 19 januari 2011

20 januari 2011: DJ mps PILOT

Deze week te gast
DJ mps PILOT (Horst Timmers), 'future world' deejay, labelbaas, en algeheel soundfreak.
Onlangs tourde hij nog met een Touareggroep uit de Malinese woestijn langs de Nederlandse theaters. Een uur lang praat Horst Timmers met Jaļr Tchong over wereldse muziek en de uitdagingen van een deejay die de meest uiteenlopende ritmes aaneen wil smeden.

Techniek: Jos de Jong

woensdag 12 januari 2011

13 januari 2011: Maarten van Roozendaal

Op 2 december 2010 was het gemeen koud. In Hoofddorp ook. Interviewer en geïnterviewde hadden onafhankelijk van elkaar door het centrum van deze plaats lopen dwalen, op weg naar Schouwburg De Meerse. Daar trad Maarten van Roozendaal die avond op. Solo. Hij is bezig met zijn theatertournee Zonder Vrienden, "een voorstelling met de liederen zoals ze ooit geschreven zijn: een man, een piano, een stem." Jos de Jong trof hem daar, en na wederwaardigheden over hun barre tocht uitgewisseld te hebben, de piano uitgeprobeerd te hebben

(Maarten van Roozendaal, probeert, met sjaal om, de nieuwe vleugel uit, foto Jos de Jong)

begonnen ze aan een gesprek over het componeren en onthouden van muziek, het serieus nemen van het publiek, de zoektocht naar concentratie, ironie, de mensen die hij bewondert, schoonheid en natuurlijk ook over de voorstelling Zonder Vrienden (die vrijdag de 14e in de Meervaart te zien is).

dinsdag 4 januari 2011

6 januari 2011: compilatie - live muziek uit de studio van Radio PingPong

Nu alle jaaroverzichten van 2010 eindelijk tot het verleden behoren komt Radio PingPong ook nog eens met een jaaroverzicht. En natuurlijk zegt de tekstschrijver van Radio PingPong dan dat dit wel een heel speciaal overzicht wordt. Want...

... her en der in de uitzending van Radio PingPong kwamen stukjes muziek tot stand. Werd er in de studio gemusiceerd. Het gebeurde niet vaak, maar de stukjes die er zijn zijn wel heel mooi.

Wat komt er langs?
Rik Elstgeest (Eckhardt) natuurlijk, en Koosje Jansen met Eva Wijnbergen, Ab Baars, Ig Henneman, en misschien wordt er nog een opname uit september 2009 (we rekken het jaaroverzicht gewoon een beetje op) bij van Mylou Mazali (Opera per tutti)

En als er dan nog tijd over blijft dan komt onze min of meer vaste rubriek De keuze van Kloos ook weer eens aan bod. Dat gaat vast lukken.

Presentatie en techniek: Jos de Jong