dinsdag 28 december 2010
30 december 2010: aan uw lot overgelaten
dinsdag 21 december 2010
23 december 2010: Martijn Haas over S.K.G.
"Zijn ideeën komen er (...) op neer dat het een interessant experiment zou zijn om de aantrekkingskracht van terreurorganisaties te kopiëren en in te zetten voor eigen doeleinden. (...) Al doende komen Hobijn en Maghelhaes op het idee het raf-logo te parodiëren (een stervorm met een machinegeweer overdwars) en dat in te zetten in hun eigen graffiti. Zo ontstaat de skg-ster: een logo met vijf druiperige punten, en de letters skg in het midden. De twee kunstguerrillamannen gebruiken hierbij dezelfde kliederige manier van aanbrengen van de witte verf als de terreurgroepen dat overal in Europa doen, omdat die immers altijd haast hebben en hun daden verrichten in de hoogste graad van illegaliteit." (citaat uit het besproken boek).
SKG zijn ook de letters die groot afgebeeld staan op het boek Stads Kunst Guerrilla '78-'81 van Martijn Haas dat deze week in Paradiso gepresenteerd werd. Paradiso, 30 jaar nadat daar de SKG een feest mocht organiseren, een feest dat in een beleidsplan uit die tijd verwoord werd als "Feest vieren in een strafkamp op een puinhoop van afval en destructie".
Het werd bijzonder. En misschien geld dat wel voor de hele periode (1978- 1981) waarin de SKG actief was. Een tijd waarin een aantal oudgedienden uit de provo-tijd (NB: provo ≠ hippie) sommige actiegerichte kunstenaars inspireerden, punk- en kraakbeweging met elkaar vermengd raakten, de muziek na het geraas van de punk allerlei nieuwe vormen vond en zocht.
Martijn Haas heeft in zijn boek allerlei initiatieven die in Amsterdam een rol speelden in de tegencultuur proberen te doorgronden, en voert een aantal hoofdrolspelers uit die tijd op alsof hun daden en uitspraken en discussie van toen nu bij de lezer aan de keukentafel plaatsvinden. Of toch in ieder geval dicht in de buurt ervan.
Martijn Haas komt naar de studio en praat met Jos de Jong (als die tegen die tijd beter is) over zijn boek.
Wellicht nog enige andere stemmen(*) over die tijd in deze uitzending.
In ieder geval ook weer (**) Hans Kloos met De keuze van Kloos, een uiteenzetting over, en voordracht van een door deze dichter/vertaler uit de boekenkast geplukt gedicht.
Techniek in vertrouwde handen van Matthijs Blonk.
soort van nawoord:
* = En ja, dat is gelukt: Telefonische bijdrage van Huib Schreurs, toentertijd, coördinator/directeur van Paradiso, en een van te voren opgenomen gesprek met Xavier Serge Martin, 30 jaar geleden zanger van de band Tox Modell.
** = En nee, dat is niet gelukt... sorry Hans... 171 uur per week is de presentator een wonder van planning en organisatie, maar in dat ene uur Radio PingPong...
maandag 13 december 2010
16 december: Francis de Souza
Dichter/vertaler Hans Kloos heeft zijn bijdrage al weer opgestuurd. Deze moet nog gemonteerd worden en op een of andere manier in de studio terechtkomen. De keuze van Kloos nummer 10 wordt dat.
Techniek wordt verzorgd door Matthijs Blonk.
woensdag 8 december 2010
9 december 2010: een culturele zender?
En ook deze week levert Hans Kloos een bijdrage aan het programma RadioPingPong. Hij laat u kennismaken met het werk van een zeventiende-eeuws dichter.
Techniek: Matthijs Blonk
maandag 29 november 2010
2 december 2010: Menno Wigman
Menno Wigman publiceerde eerder vier gedichtenbundels en een literair logboek Het Gesticht.
Sinds kort is Wigman ook ter zake kundig op het gebied van het Lauwersmeer.
Jos de Jong denkt na en heeft op donderdag vast een visie ontwikkeld op het gesprek zoals hij dat met Menno Wigman gaat hebben. Verveling zou één van de onderwerpen kunnen zijn, de medemens, het leven met en zonder poëzie.
Ook weer in deze uitzending: De keuze van Kloos, de poëzierubriek van Hans Kloos.
Techniek: Matthijs Blonk.
donderdag 18 november 2010
25 november 2010: Ig Henneman
Altviolist Ig Henneman viert 25 jaar later een dubbel jubileum. Een kwart eeuw componist/bandleider en in december wordt Ig Henneman 65 jaar. Dit wordt gevierd met de uitgave van Ig Henneman Collected - een prachtig doosje met daarin 5 (!) cd's, een dvd en een boek Ig Henneman 65 - en Kindred Spirits, een Europese tournee met haar Ig Henneman Sextet. En vandaag komt Ig Henneman naar de studio.
"Het leukste van improviseren is het gevoel krijgen dat er een richting ontstaat." (2)
De 5 cd's uit de box zijn tezamen veel meer dan een fraaie staalkaart, het zijn volwassen albums die je met geconcentreerde aandacht tot je kunt nemen, toon voor toon. Aldus de interviewer van vandaag, Jos de Jong. Hij blijft er na de uitzending nog wel even mee bezig.
"Bij Henneman is de improvisatie een essentiële stap op weg naar de doorzichtigheid en puurheid die ze in haar muziek wil bereiken. Anders dan in haar klassieke tijd hoeft het technisch van Henneman niet meer perfect te zijn, maar het is belangrijk dat de improvisatie geconcentreerd en met overgave wordt uitgevoerd. En echt vrij is." (1)
2 = citaat Ig Henneman uit hetzelfde verhaal.
Foto Ig Henneman door Francesca Patella
In deze uitzending wordt ook verwacht aflevering 8 van De keuze van Kloos. Hans Kloos mijmert wat voor zijn boekenkast, en kiest op zeker moment. En het gedicht dat deze week door hem gekozen is wordt weer voorzien van een inleidende vertelling.
Techniek: Matthijs Blonk
Kort filmpje van Ig Henneman bij Radio PingPong from Indivisions on Vimeo.
zondag 14 november 2010
18 november 2010: Hans Dortmans
In deze documentaire wordt slager Gerard Zwetsloot gevolgd bij wie het varken Dorus opgroeit. Zwetsloot is ervan overtuigd dat een varken dat een goed leven heeft gehad beter smaakt dan een ongelukkig varken. Er is eerder al een varken net voor de slacht bij hem weggekocht, gaat Dorus dezelfde weg?Of is het vlees van dit varken straks bij Zwetsloot te koop?
De documentaire Goddelijk Varken geeft het antwoord, maar snijdt ook vragen aan als: Hoe gaan we met dieren om? Hoe kijken mensen aan tegen vleesconsumptie? Is het varken een onrein dier?
Goddelijk Varken is te zien op het IDFA (17 – 28 november), was ook al te bewonderen op het Nederlands Film festival, en is zelfs al op tv uitgezonden.
Hans Dortmans komt op 18 november naar de studio om te praten over zijn film. Jos de Jong hoopt ook van alles te weten te komen over scenario’s, het maken van een verhaal, en wat er bij zo’n productie allemaal komt kijken.
Hij is nog niet binnen, maar aflevering 7 van De Keuze van Kloos is hopelijk in de maak en straks op tijd klaar voor deze uitzending.
De techniek tijdens de uitzending wordt verzorgd door Matthijs Blonk.
De uitzending start als gebruikelijk met de PingPongtune. Deze duurt iets langer dan gebruikelijk (maar het is een leuk deuntje, u komt er wel doorheen). Reden is een technische storing waardoor de makers van PingPong moesten gokken wanneer het voorafgaand radiojournaal afgelopen zou zijn.
zondag 7 november 2010
11 november 2010: Job Chajes
Deze uitzending natuurlijk ook weer een bijdrage van Hans Kloos. De keuze van Kloos (aflevering 6) gaat dit keer over een gedicht van een dichter die - zo stelt de redacteur zich voor - het maar niets zou vinden dat hij uitgerekend op gekkendag aan bod komt. Hoe leg je dat uit, dat toeval bestaat?
Knoppen worden vandaag geschoven door Jos de Jong.
zondag 31 oktober 2010
4 november 2010: Lars Ebert - Castrum Peregrini
Op hetzelfde adres, Herengracht 401, had de jonge schilderes/glazenierster Gisèle van Waterschoot van der Gracht in 1940 een etage gehuurd waar tijdens de bezetting, jonge Duitse joden en enkele Nederlanders ondergedoken hebben gezeten. Castrum Peregrini dankt haar naam en bestaan aan de vriendenkring, die zich daar tijdens de onderduik geestelijk overeind hield door zich te concentreren op literatuur, poëzie en beeldende kunst.
Voor het Castrum Peregini van nu staan de begrippen vrijheid, vriendschap en cultuur centraal.
Tijdens de Museumnacht van aanstaande zaterdag is het programma er opgebouwd rond het thema tijd: ”Castrum Peregrini is een timecapsule: een gebouw vol voorwerpen en verhalen uit een andere tijd en met mensen van nu, jong en oud. Maak een reis in de tijd: ontmoet hele oude mensen (90+), raak geschiedenis aan en laat je spoor achter in de toekomst” (van de Museumnacht-website).
Lars Ebert, programmacoördinator bij Castrum Peregrini, komt naar de studio om te vertellen over Museumnacht en de bijzondere plek waar hij werkt. Jos de Jong is de interviewer.
Ook in deze uitzending: De keuze van Kloos, aflevering 5. Procedure is als volgt: Dichter/vertaler Hans Kloos mijmert er een paar dagen op los, trekt dan een bundel uit de kast, bladert en denkt: ja, deze! Zet opnameapparaat aan, spreekt enige inleidende woorden over het gedicht en draagt daarna zijn keuze voor. Deze week is dat een gedicht uit 1989, "een zeker in die tijd opvallend, vrolijk en blij gedicht".
(Deze aflevering van De Keuze van Kloos stond vorige week al aangekondigd)
Techniek is in handen van Meile Snijders.
Foto: Herengracht 401, Amsterdam door Jos de Jong
dinsdag 26 oktober 2010
28 oktober 2010: Ab Baars
Terugkerend woord in stukken over Baars: improvisatie. In een recensie werd zijn muziek ooit omschreven als “joyfully obstinate”. Hoe zullen we dat vertalen? Opgewekt obstinaat, blijmakend koppig? De interviewer van vandaag heeft het zelf ooit zo geformuleerd: Ab Baars verstaat de kunst zijn instrument te laten klinken als een schrille kreet in de nacht, net zo goed als dat hij in staat is een warm, wiegend traag gamelanachtige geluid tevoorschijn te toveren.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Luister zelf maar eens naar Gammer (nog wel even op play-►-knopje drukken)
Solowerk van Ab Baars is o.a. te vinden is te vinden op de cd's Krang (1989), Verderame (1997) en op het in juni verschenen Time to do my lions.
Ab Baars komt naar Radio PingPong om met Jos de Jong te praten over zijn muziek. Uiteraard zal er tussendoor veel werk van Baars te horen zijn. Composities/improvisaties (waar ligt de grens eigenlijk tussen die twee?) waarvan een deel live uitgevoerd zal worden in de studio.
Ook in deze uitzending: De keuze van Kloos, aflevering 5. Procedure is als volgt: Dichter/vertaler Hans Kloos mijmert er een paar dagen op los, trekt dan een bundel uit de kast, bladert en denkt: ja, deze! Zet opnameapparaat aan, spreekt enige inleidende woorden over het gedicht en draagt daarna zijn keuze voor. Deze week is dat een gedicht uit 1989, "een zeker in die tijd opvallend, vrolijk en blij gedicht".
Techniek is in handen van Matthijs Blonk.
zaterdag 16 oktober 2010
21 oktober 2010: Femke van Zeijl
Gin-tonic en cholera wordt aanstaande zondag in de Melkweg gepresenteerd. Uit het persbericht hierover: “Afrika verstedelijkt en moderniseert in hoog tempo en het duurt niet lang meer voordat er meer Afrikanen wonen in de stad dan op het platteland. Tweederde van de stedelingen in sub-Sahara Afrika is jonger dan 24 jaar. Deze jongeren zijn bezig met dezelfde zaken als hun Europese leeftijdsgenoten: muziek, films, uitgaan.”
Femke van Zeijl is door Jaïr Tchong uitgenodigd om in de studio te komen praten over haar boek, haar belevenissen, haar werkwijze en wellicht ook haar Afrika-verslaving. Lezers van NRC-Next hebben van haar laatste reis al verslagen kunnen lezen op haar blog City life in Afrika
Ook in deze uitzending: de vierde aflevering van De keuze van Kloos, de poëzierubriek van dichter/vertaler Hans Kloos.
Techniek: Matthijs Blonk
zondag 10 oktober 2010
14 oktober 2010: Els Moors
Els Moors debuteerde in 2006 met de gedichtenbundel Er hangt een hoge lucht boven ons, twee jaar later verscheen de roman Het verlangen naar een eiland. Nu is daar de verhalenbundel Vliegtijd.
Els Moors gaat in haar verhalen ongemakkelijke situaties niet uit de weg. De toon ervan mag licht zijn, de pijn en de zwaarte van het leven klinken er wel in door.
Van de site van haar uitgever: “De verhalen in Vliegtijd gaan over de angst voor maar ook over het verlangen naar intimiteit. Moors zoekt daarbij de grenzen van het autobiografische op”
Els Moors woont in Brussel en komt in Amsterdam vertellen over haar werk. En Jos de Jong verzint voor die tijd een paar vragen.
Ook in deze uitzending: de derde aflevering van De keuze van Kloos: Hans Kloos introduceert met een korte inleiding een gedicht uit de wereldliteratuur.
De techniek is deze week weer in handen van Matthijs Blonk.
maandag 4 oktober 2010
7 oktober 2010: Johannes van de Weert, tekenaar Red Rat
tekening: Johannes v.d. Weert |
Tot in 1983 verschijnen tien avonturen, vijf dubbelalbums. Aan het einde van deel 10 neemt de hoofdpersoon bedremmeld afscheid van zijn lezers.
foto: Jos de Jong |
In oktober 2009 volgt een nieuw dubbelalbum waarin Red Rat zich “zwoegend een weg baant door het hedendaags consumentengewoel achtervolgd door een hardnekkig posttraumatisch actiesyndroom”
En het houdt maar niet op. Johannes van de Weert heeft de smaak kennelijk weer te pakken. Zaterdag 10 oktober wordt het nieuwste album van de avonturen van Red Rat gepresenteerd. En ja, opnieuw een dubbelalbum: deel 13 en 14: het bedrog en de eenzaamheid.
Presentator/gesprekspartner is Jos de Jong. En wat Red Rat in die 26 tussenliggende jaren deed, dat is maar een van dingen die hij wil weten.
dinsdag 28 september 2010
30 september 2010
De documentaire gaan zien kan in Utrecht tijdens het Nederlands Film Festival.
Thuisblijvers kunnen op maandagavond 4 oktober om 23:00 uur terecht op Nederland 2.
En dat gesprek... Radio PingPong hoopt dat het daar binnenkort alsnog van komt
dinsdag 21 september 2010
23 september 2010
Rick de Leeuw en Jan Hautekiet hernemen vanaf zaterdag hun theatertournee ‘Op drift!’.
Hautekiet en de Leeuw, met van links naar rechts: Rick de Leeuw en Jan Hautekiet |
Een filmpje van Hautekiet en de Leeuw bezig op het podium van de Bourlaschouwburg in Antwerpen vind je hier.
dinsdag 14 september 2010
16 september 2010
De nieuwe plaat heet Catch My Shoe en bevat (hier een poging Ex-taal te vertalen): intense improvisaties, goed in het gehoor liggende gitaarmotieven in Konono-stijl, knapperige (knerpende?) bariton gitaarmelodieën en gestaag stuwende hypnotiserende ‘Afrikaanse’ ritmes.
Dat zullen we horen. Arnold de Boer neemt de nieuwe plaat mee en we gaan er over praten. Over de nieuwe nummers, over het zingen in The Ex en over het muzikantenleven.
Gastheer en presentator Jos de Jong is zeer benieuwd.
Uitzending start wat ongelukking vanwege technische problemen. We wisten simpelweg niet of we al 'in de lucht waren' en zijn op goed geluk maar begonnen (iets te vroeg).
dinsdag 7 september 2010
9 september 2010
Anneke Jansen, foto: Polle Willemsen |
Eddie Kagie |
In het tweede deel van het programma betreedt de dichter/acteur Eddie Kagie de studio. Hij zal een korte monoloog van Frans Kellendonk ten gehore brengen: De giraf, een tamelijk onbekend en redelijk atypisch werk van deze schrijver.
Hier een filmpje van Marius Bruijn (naar Witte dieren van Jan Arends) met Kagie in hoofdrol.
Met vandaag als gastheer/presentator: Jos de Jong
woensdag 23 juni 2010
24 juni 2010
woensdag 16 juni 2010
17 juni 2010
woensdag 9 juni 2010
10 juni 2010
Vandaag is PingPong geheel gewijd aan de liefde. Om halfelf spreekt Anke van Veen met Els Barents over de tentoonstelling Zomerliefde (zie beneden). Eerst spreekt Meile Snijders met Mark Mieras, schrijver van het boek Liefde, dat aan de hand van heel veel neurologisch, psychologisch en andersoortig wetenschappelijk onderzoek veel duidelijk maakt over de werking van verliefdheid en lust. Wat gebeurt er precies als we op iemand vallen, als we verliefd worden, als we langdurig bij elkaar blijven en als we vreemd gaan of scheiden? Mark Mieras vertelt er meer over. Om in de stemming te komen alvast een miniquiz over het onderwerp. De antwoorden worden tijdens de uitzending besproken en staan een paar dagen later ook op deze blog.
1. Je ziet in 0,2 seconden of je iemand aantrekkelijk vindt of niet. [waar]
2. Familieleden van homo’s krijgen minder kinderen dan gemiddeld. [niet waar: meer]
3. Mannen vinden vruchtbaar uitziende vrouwen over het algemeen niet mooi. [niet waar: grote borsten en ogen, kleine neusjes enz. wijzen op vruchtbaarheid]
4. In tijden van oorlog en crisis verschuift het beeld van de ideale vrouw: in vette tijden is de ideale vrouw mager, in magere tijden is ze vet. [raar maar waar]
5. Alcohol vergroot de zin in seks bij mannen, maar niet bij vrouwen. [niet waar, omgekeerd: vrouwen maken meer tetosteron aan door alcohol]
6. Naarmate vrouwen ouder worden, stijgt hun libido. [niet waar]
7. Een op de twaalf mensen is seksverslaafd. [waar volgens een onderzoek; volgens mij geheel afhankelijk van je definitie van seksverslaafd]
8 Manlijke vegatriërs hebben meer zin in seks dan vleeseters. [niet waar, van biefstuk worden mannen potent]
9 Mensen hebben van nature de impuls om vreemd te gaan. [waar volgens onderzoek; merk ik persoonlijk zelden wat van]
10 Een coïtus – van penetratie tot hoogtepunt - duurt gemiddeld 13 minuten. [niet waar: op de kop af 7,3 min volgens behoorlijk idiote metingen]
Lees het allemaal nog maar eens na in dat lezenswaardige boek Liefde!
10:30
Huis Marseille museum voor fotografie pakt deze zomer uit met 'Zomerliefde'.Een tentoonstelling, met foto’s en/of films van onder andere, Valérie Belin, Rineke Dijkstra, Lee Friedlander, Sally Mann, Thomas Struth, Sam Taylor-Wood, Marijke van Warmerdam.
Het idee voor deze expositie is gebaseerd op de verliefdheden die zowel fotografen als tentoonstellingsmakers kunnen overkomen. Van musea wordt vaak aangenomen dat zij hun keuzes zo objectief mogelijk samenstellen. Els Barents, directeur van Huis Marseille, komt vertellen hoe het werkelijk eraan toegaat.
Gisteren is pingponger Anke van Veen in de stromende regen naar Zomerliefdes gaan kijken maar helaas het museum uitgezet wegens overstromingsgevaar. Hoeveel nattigheid kan een zomerliefde verdragen?
dinsdag 1 juni 2010
3 juni 2010
10:00 uur
Het inmiddels ter ziele gegane Amsterdamse stadsdeel Westerpark had van 2006 tot het einde dit jaar (toen het opging in het groter geheel West) een stadsdeeldichter. Die stadsdeeldichter heet Hans Kloos. Van zijn werk als stadsdeeldichter is nu een gebundelde samenvatting verschenen. De Westerparkse gedichten: een portret van het stadsdeel aan de hand van gedichten (boek), tekstanimaties en stemmen (cd-rom). Gedichten die uitgaan van wat eigen is aan een plek, vertellen over zijn geschiedenis, wat die plek onderscheidt van andere plekken.
De Westerparkse gedichten verscheen gelijktijdig met Kloos' prozadebuut Schaap Koek Fiets. Of we aan het schaap en de koek toekomen valt te bezien, maar gastheer Jos de Jong wil behalve praten over De Westerparkse gedichten, graag ook tamelijk specifieke fietskennis opdoen.
(foto Hans Kloos: H. Rystadius)
10:30 uur
Met de tentoonstelling The Hoerengracht mengt het Amsterdams Historisch Museum zich in het hoerendebat. The Hoerengracht zelf is een 14 meter lang, 4 meter breed en 3 meter hoog kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaars Edward en Nancy Kienholz. Het is voor het eerst te zien in Nederland - tot 29 augustus – na eerder dit jaar in de National Gallery in Londen veel bekijks te hebben getrokken. In Amsterdam is naast The Hoerengracht ook werk over de Wallen van een aantal andere kunstenaars te bezichtigen. Het museum organiseert daarnaast discussies en lezingen over de vraag of het verdwijnen van al die hoerenkasten wel zo’n goed idee is. Is het museum echt voorstander van prostitutie? Roosmarij Deenik, die heeft meegewerkt aan de tentoonstelling, komt er meer over vertellen. Meile Snijders voelt haar aan de tand.
dinsdag 25 mei 2010
27 mei 2010
Arno Haijtema (1959) is redacteur van De Volkskrant. In zijn debuut, De vadermoordenaar (Uitgeverij Atlas, 2010) beschrijft hij hoe boerenzoon Haijte Haijtema in het interbellum van de vorige eeuw een carrière als kruidenier opbouwt. Catharina Blaauwendraad interviewt de schrijver van dit meeslepende verhaal over tegenslag die dient als brandstof voor geldingsdrang, creativiteit die, tegen de verstikking van het vooroorlogse Holland in, een uitweg móét vinden, en ondernemerszin die zich door de Grote Depressie niet laat temmen.
10:30 uur
Tanja Minnee heeft als studiogast Maarten van Hinte, een van de regisseurs van de voorstelling De laatste dichters.
De laatste dichters gaat over de ziel, zaligheid en geschiedenis van zwarte revolutionaire dichtersgroep The Last Poets in het Amerika van de jaren zestig en zeventig en gaat op donderdag 27 mei in premiere in het MC-theater op het Westergasterrein.
dinsdag 18 mei 2010
20 mei 2010
Maar eerst hoort u Eva Krammer in gesprek met Katherina Pejoska.
10:00 uur
Katerina Pejoska van Zoey foundation for arts and culture schuift aan bij Eva Krammer om te vertellen over VOID, een multiculturele interactieve dans improvisatie, waaraan zeer uiteenlopende dansers/choreografen meewerken: Michael Schumacher, Anouk van Dijk, David Zambrano, Kenzo Kusuda and Simone Gomis. En Miquel Jorda Saun op altviool. De voorstelling Void gaat op 20 mei in premiere en is te zien t/m 22 mei om 20.30 in de Melkweg in Amsterdam.
10:30 uur
Het Facebook-fenomeen Louis Maria Nanet schreef, oog in oog met zijn aanstormende dood, de dichtbundel Motorkamers en verschuttingen. Ter gelegenheid van de 54e druk van dit welhaast postume meesterwerk zal collega-dichter Catharina Blaauwendraad deze onvergetelijke man aan een diepte-interview onderwerpen.
woensdag 12 mei 2010
13 mei 2010
maandag 3 mei 2010
6 mei 2010
Intensive Care is onderdeel van de door Fotodok georganiseerd dubbeltentoonstelling Memory Lane. Van de site van Fotodok:
"Op oudejaarsochtend 2008 verongelukten twee jonge mensen. Begin januari 2009 werden ze, enkele dagen na elkaar, begraven. Sindsdien worden ze gemist. Intensive Care vertelt in woord en beeld over het onvoorstelbare en onverwachte van een plotselinge dood. Fotografe Andrea Stultiens legde ziekenhuis, rouwcentrum en uitvaarten vast. Auteur Vrouwkje Tuinman schrijft over rouw en herinnering. De beelden en gedichten delen hun weinig sentimentele, maar eerder alledaagse benadering van de dood en wat deze losmaakt."
Weinig sentimenteel, een eerder alledaagse benadering... zou kunnen doen vermoeden dat het gaat om een project waarbij van een afstand verslag wordt gedaan. Het tegendeel is waar. De makers kunnen dat ook niet, ze doen verslag van de dood van twee geliefden die een zeer grote rol in hun leven speelden. De lezer/kijker wordt niet met sfeermuziek en close-ups met de neus op het leed gedrukt, maar krijgt de mogelijkheid te weten te komen, delen te weten te komen van hoe mensen omgaan met het verlies.
woensdag 28 april 2010
29 april 2010
In het eerste halve uur van Radio Pingpong introduceert Eva Krammer drie jonge muzikanten die deze week te horen zijn op de April Feesten op de Amsterdamse Nieuwmarkt.
Koosje Janssen en Eva Wijnbergen hebben daar afgelopen dinsdag hun eerste optreden samen gehad, nadat zij ieder al jaren met eigen band op de April Feesten te bewonderen waren. Zanger, gitarist en toetsenist Hector Wijnbergen van rock-’n-roll band The Dust komt met enkel zijn piano een aantal nummers spelen van deze band.
Een feestelijke unplugged uitzending met covers en eigen repertoire.
10:30 uur
Tanja Minnee praat met Ruben Bunder, eigenaar van Galerie Vriend van Bavink en de kunstenaar Aukje Dekker die daar van 24 april t/m 19 mei exposeert. De expositie toont een selectie van haar meest recente werk. Er zal o.a. nieuw videowerk te zien zijn en "The 24 Painting Project", dat eerder werd gexposeerd in de OXO-Tower in Londen. Aukje Dekker heeft een obsessie voor obsessies, op humoristische wijze weet zij de dwangmatigheid van sociaal gedrag te visualiseren.
woensdag 21 april 2010
22 april 2010
Eva Krammer zit om half 11 aan tafel met Daphna Plaschkes en Lievnath Faber. Zij zijn algemeen en artistiek directeur van het festival Filmisreal. Van 21 t/m 25 april vindt in Het Ketelhuis in Amsterdam de derde editie plaats van Filmisreal.
Tijdens dit festival zijn de beste en meest recente speelfilms, documentaires en korte films uit Israël zien. Dit jaar worden drie thema’s uitgelicht: The Other Israel - films van en over de Palestijnse en Arabische Israëli’s; Army Life - een blik op de militaire realiteit van Israel en Stories from the Edge - verhalen over het leven van immigranten die normaal gesproken onderbelicht blijven.
10:30 uur
Kees Moons van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam, komt alles vertellen over verkeerslichten. Hoe werken ze, hoe worden ze afgesteld, waarom rijden er zoveel mensen door rood? Dat alles wordt eindelijk duidelijk.
woensdag 14 april 2010
15 april 2009
10:00 uur:
Nita Liem en Bart Deuss vormen samen de artistieke leiding van Danstheatergezelschap Don't Hit Mama.
Eva Krammer heeft ze in de studio uitgenodigd om te praten over hun laatste voorstelling In2Worlds, die van 13 t/m 15 april te zien is in Theater de Krakeling.
Don't Hit Mama maakt voorstellingen over het leven in de multiculturele steden, met dans die geïnspireerd is op de clubdance en dansvormen uit Afrika en Amerika. In In2worlds komen dansers uit verschillende werelden samen in 3 duetten.
10:30 uur
Tanja ontvangt Ton Rozeman en Thijs de Boer in het kader van "Hotel van Hassel", het eerste groots opgezette en meerdaagse evenement over het korte verhaal in Nederland, dat van 16 tot en met 18 april plaatsvindt in De Balie in Amsterdam.
Drie dagen lang krijgen de gasten van Hotel van Hassel in de foyer, het café en alle zalen van De Balie een gevarieerd programma voorgeschoteld. Korte verhalen, korte films, muziek en gesprekken, van ontbijt tot middernacht.
woensdag 7 april 2010
8 april 2010
Rik Elstgeest is al eens te gast geweest bij Radio PingPong, toen als liedjeschrijver/muzikant van theatergezelschap Touki Delphine/De Veenfabriek. In dat interview liet hij vallen dat er over een poosje een solo-cd van hem zou verschijnen onder de naam Eckhardt. Een van de liedjes (Hey hey) die er op zou komen werd in de demo-uitvoering gedraaid en viel zeer in de smaak bij de technicus van toen, Jos de Jong. Die dacht: als die cd er is dan wil ik Rik opnieuw in de studio. En zo geschiedt. De Eckhardt cd Big blue yonder staat op uitkomen en Rik Elstgeest vertelt over deze productie, zijn liedjes en vertolkt in de studio zijn eigen Eckhardt muziek.
Meer info en nog een voorproefje.
10:30 uur
Meile Snijders ontvangt de Argentijnse sopraan Valeria Mignaco en de Spaanse luitist Alfonso Marin. Zij zijn beiden in Nederland werkzaam en hebben samen een schitterende cd gemaakt met liederen van John Dowland en andere zeventiende-eeuwse Engelse componisten. Luister op hun website en vooral aanstaande donderdag op PingPong!
woensdag 31 maart 2010
1 april 2010
Eva Krammer presenteert het eerste half uur van Radio PingPong en heeft daarin te gast: Karim Traïdia en Fenneke Wekker. Zij zijn de regisseurs van de voorstellingen die dit jaar de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs deelden:
Zaka de Klootzak van Omar Dahmani in de regie van Karim Traïdia gaat over gewenning in vriendschap en over de vreemde gesprekken die daaruit voortkomen. Drie jongens zitten de op hetzelfde bankje en bespreken de hele tijd hetzelfde: irrelevante absurditeiten en diepgewortelde ergernissen.
De Voorkamer van Ger van Veen in de regie Fenneke Wekker is een monoloog van een personage dat volledig is opgesloten in zichzelf. Hij werkt in de Voorkamer. Het walhalla. Schoon, netjes, opgeruimd. Hij schrijft al jaren met een potlood een brief aan zijn vrouw omdat hij niet naar huis kan.
De voorstellingen zijn komende week te zien in het MC theater op het Westergasfabriekterrein.
Tanja Minnee heeft ook al twee gasten uitgenodigd. Zij praat met Nathalie Bourne van Foam-lab en Tessa van Zwol, culture manager van Red Bull. Voor het 2e jaar op rij slaan Foam-lab en Red bull 5 pics de handen ineen. Foam-lab, een onderdeel van Foam fotografie museum Amsterdam, bestaat uit 8 jonge creatieven die aan jongeren willen laten zien dat musea niet saai en elitair zijn. Een jaar lang organiseren zij unieke evenementen binnen en buiten Foam. Red bull 5 pics en Foam-lab organiseren in april en mei samen SAFARI: 3 avontuurlijke tochten door de urban jungle van Amsterdam, om jonge talenten de kans te geven zich te ontwikkelen en hun fotoserie aan de wereld te tonen.
woensdag 24 maart 2010
25 maart 2010
10:00 uur
Flanerend op de Londense Savile Row of de Parijse Avenue Montaigne zouden niet uit de toon vallen: de Sapeurs van Bakongo. Ze zijn intussen zo hip geworden dat ze Paul Smith inspireerden tot een nieuwe vrouwenlijn. De Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni bracht enkele maanden door tussen de Congolese dandy’s die kleren belangrijker vinden dan een dak boven het hoofd. Het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst openen vanmiddag de fototentoonstelling over het fenomeen Sapeurs. Sapeurs zijn mannen uit Congo die mode verheven hebben tot de status van religie. De Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni maakte foto’s van dit fenomeen. Hij is onze gast in het eerste half uur van dit programma.
10:30 uur
Van 1 april tot en met 20 juni 2010 is in het Rembrandthuis de tentoonstelling In atmosferisch licht. Het picturalisme in de Nederlandse fotografie te zien. Het picturalisme was eind negentiende, begint twintigste eeuw de eerste internationale artistieke beweging van het jonge kunstmedium fotografie. Nederlandse fotografen als Henri Berssenbrugge, Bernard Eilers en Berend Zweers grepen voor hun foto’s terug op locale tradities uit de schilderkunst van de zeventiende en negentiende eeuw. Op de tentoonstelling is een keuze te zien van meer dan honderd van de mooiste picturalistische foto’s uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden. Een van de makers van tentoonstelling – óf Janrense Boonstra, directeur van het Rembrandthuis, óf Maartje van den Heuvel, conservator Fotografie van de Universteit Leiden - komt er meer over vertellen.
woensdag 17 maart 2010
18 maart 2010
Eva Krammer krijgt Dik Mus en Anke van Veen van ontwerpbureau DutchIgloo te gast. Zij hebben voor kasteel Groeneveld de tentoonstelling Huis in Frankrijk, une rêve une réalité gemaakt.
Het landgoed dat hoort bij Kasteel Groeneveld is 120 hectare groot en ligt in De Vuursche tussen Hilversum, Baarn, Soest en Bilthoven. Het kasteel organiseert tentoonstellingen, lezingen, concerten, filmvertoning, wandelingen en publicaties. Ieder jaar met een thema.
Dit jaar is het thema Buiten. De tentoonstelling Huis in Frankrijk van DutchIgloo is niet alleen een tentoonstelling, maar ook een kunstwerk en een belevenis.
10:30 uur
We blijven in de sfeer van het omtoveren van ruimtes. Het rondzwervend collectief Schijnheilig heeft dat al op vele plekken in de stad gedaan. Zij zet zich in om ongebruikte ruimtes te veranderen in creatieve, vrij toegankelijke en non commerciële ontmoetingsplaatsen. Schijnheilig gaat daarbij samenwerkingsverbanden met artiesten en kunstenaars, beeldend kunstenaar worden gedurende de tentoonstelling medegaleriehouders.
Vandaag ontmoet Jos de Jong een van de organisatoren van Schijnheilig, dat op dit moment gevestigd is in een voormalig schoolgebouw aan de Passserdersgracht 23 b.g.
woensdag 10 maart 2010
11 maart 2010
10:00 uur
Tanja Minnee ondervraagt modeontwerpster Saskia van Drimmelen. Zij maakt deel uit van het uit drie vrouwen bestaande collectief Painted, dat nieuwe toepassingen bedenkt voor oude handwerktechnieken. Hoewel ze er veel aan doen om deze bijna verdwenen technieken in leven te houden, zijn hun ontwerpen zeker niet nostalgisch, maar van nu. In hun kleding gaat veel tijd zitten. Het tempo van de modewereld is hoog terwijl zij bewust de tijd willen nemen voor ieder afzonderlijk stuk. ‘We maken we mensen bewuster van hun kleed- en koopgedrag.’
10:30 uur
Het al veertig jaar bestaande kamerkoor Cappella Amsterdam, gespecialiseerd in zowel oude muziek als in modern en hedendaags repertoire, geeft een serie concerten in het Muziekgebouw aan 't IJ. Aanstaande zondag een heel bijzondere uitvoering, onder leiding van de Britse componist en dirigent James Wood. Het programma is geheel Engels, met vijftiende- en zestiende-eeuwse muziek en met modern werk. Ook het stuk Incantamenta van Wood zelf wordt uitgevoerd. Meile Snijders praat met René Nieuwint, zakelijk leider van Capella Amsterdam en – in het Engels – met James Wood.
woensdag 3 maart 2010
4 maart 2010
woensdag 24 februari 2010
25 februari 2010
zaterdag 20 februari 2010
18 februari 2010
Anke van Veen ontvangt twee gasten: Meike Eggers en Michael Anhalt sporen nieuwe internet fenomenen op en brengen die onder in een nieuwe digitale encyclopedie CyberCloudWikiDictionary. Zij onderzoeken daarin de invloed van de 'internetbeeldenstorm’ op ons alledaagse leven. In de installatie Lichtwolke zijn deze fenomenen in een interactieve projectieruimte te zien en beleven. Lichtwolke is onderdeel van de tenstoonstelling QUICKSCAN NL # 01 in het Nederlands Fotografie Museum in Rotterdam.
10:30 uur
Eva Krammer praat met schrijfster Wanda Reisel over haar nieuwe boek Plattegrond van een jeugd, waarin ze de lezer een rondleiding geeft door het huis waar ze opgroeide. Een autobiografisch boek dat is opgebouwd uit herinneringen en verbeelding.
dinsdag 9 februari 2010
11 februari 2010
Jos de Jong wilde er meer van weten en bezocht Allie van Altena in zijn atelier.
dinsdag 2 februari 2010
4 februari 2010
Zie voor meer informatie het bericht van 28 januari op deze blog.
zondag 24 januari 2010
28 januari 2010
Meile Snijders en Jos de Jong doen namens Radio PingPong een uur lang aan Gedichtendag. Zij nodigden twee dichters uit: Onno Kosters, die zes dagen geleden zijn nieuwste bundel, een gezamenlijk project met fotograaf Dick Groot, Anatomie van het Slik presenteerde, en Hélène Gelèns, die later vandaag haar tweede bundel zet af en zweef in Utrecht en Amsterdam aan het publiek voorstelt (PingPong heeft hier inderdaad een primeur). Verder was er dit jaar een wel heel erg opvallende poëzieprijs, de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd waarvoor maar liefst 15688 gedichten werden ingestuurd. Op woensdagavond 27 januari wordt de winnaar van deze prijs in de Stadsschouwburg bekend gemaakt. Bij PingPong interviewen we jurylid en schrijfster Sanneke van Hassel en dichter en recensent Erik Lindner over het kaf van het koren scheiden, en het zich staande houden tussen zo'n hoeveelheid poëzie.
De luisteraar kan zich terdege voorbereiden op deze uitzending
Drie gedichten van Onno Kosters (en evenzoveel foto's van Dick Groot) uit Anatomie van het Slik zijn te vinden op de site www.doelverdediger.nl: Stuk (Kern); Vlucht (Val) en Ik droomde dat ik dood was.
Drie gedichten van Hélène Gelèns vind je onder deze links: niet wij rennen (doorscrollen naar beneden); hoe ik ontmoet (met video) en gedicht voor twee stemmen en een klok.
woensdag 20 januari 2010
21 januari 2009
Vandaag met drie bijzondere onderwerpen.
We beginnen dicht bij huis, in de Dapperbuurt. Daar vindt op 24 januari de presentatie plaats van Domweg breien in de Dapperbuurt van kunstenaar Nell Berger. Zij laat de bewoners met al hun verschillende culturele achtergronden gezamenlijk een cirkel breien.
Vanaf vandaag kunt u naar STEK van kunstenaarscollectief het 5e kwartier. STEK is het theatrale slot van de Verhalenkeuken, waarbij verhalen van bewoners uit de Slachthuisbuurt in Haarlem werden verteld. STEK gaat over saamhorigheid en eenzaamheid in deze dynamische volksbuurt. Titia Bouwmeester en Danielle van Vree geven al vast een voorproefje van een van de verhalen.
De documentaire Separations van Andrea Seligmann en Mieke Bal is geselecteerd voor het Filmfestival in Rotterdam. Onze gast, Andrea Seligmann, is in deze autobiografische film op zoek gegaan naar de relatie tussen migratie, identiteit en familiebanden, aan de hand van haar Braziliaanse familie die over de hele wereld verspreid woont.
Presentatie en interviews door Eva Krammer
woensdag 13 januari 2010
14 januari 2009
Tanja Minnee praat met Barbara Schneemann, hoofdredacteur van het high-fashion blad L'Officiél. Zij is uitgenodigd in het kader van de Amsterdam International Fashionweek die volgende week van start gaat. Hoe ontwikkelt de mode zich in tijden van crisis? En er wordt een kijkje achter de schermen genomen van een toonaangevend modeblad.
10:30 uur
Gerard Wessel van de GKf beroepsvereniging van fotografen wordt geïnterviewd door Jos de Jong. De GKf bestaat 65 jaar en ter ere daarvan is er een expositie samengesteld in de Melkweg Galerie met werk van 5 GKf fotografen. Behalve deze expositie (die te zien is van 13 januari tot 7 februari) zal de beroepsvereniging GKf zelf onderwerp van gesprek zijn.
dinsdag 5 januari 2010
7 januari 2010
10:00 uur
Eva Krammer ontvangt als eerste gast van 2010 regisseur Marien Jongewaard van Nieuw West. Hij komt praten over de voorstelling Met Joran aan Zee die vanaf volgende week te zien is als lunchvoorstelling in Theater Bellevue. Met Joran aan Zee gaat over twee zorgeloze jonge mensen op het strand. Ze spelen een spel van verleiding, van grensoverschrijding en van wederzijdse manipulatie. Eindigt alles met een paar bevrijdende opmerkingen of spelen zij het spel van gevaar en uitdaging met teveel overgave?
Eveline Lubbbers heeft een proefschrift geschreven over de spionnage- en infiltratiepraktijken van grote bedrijven die actiegroepen en milieubewegingen willen voorzijn of dwarszitten (Secret Manoeuvres in the Dark – an Analysis of Corporate Spying on Critical Activists). Op 21 januari promoveert zij hierop aan de University of Strathclyde in de Schotse stad Glasgow. Waarom de in Amsterdam woonachtige Lubbers naar Schotland uitwijkt om te promoveren en waaruit die spionnage- en infiltratiepraktijken van grote concerns bestaan, komt ze na halfelf zelf vertellen.