donderdag 18 november 2010

25 november 2010: Ig Henneman

"Ig Henneman neemt in 1985 de gedurfde stap om op haar veertigste een nieuwe loopbaan te beginnen als bandleider en componist. In daarop volgende vijfentwintig jaar leert ze al doende hoeveel controle noodzakelijk is om vrij te kunnen zijn." (1)





Altviolist Ig Henneman viert 25 jaar later een dubbel jubileum. Een kwart eeuw componist/bandleider en in december wordt Ig Henneman 65 jaar. Dit wordt gevierd met de uitgave van Ig Henneman Collected - een prachtig doosje met daarin 5 (!) cd's, een dvd en een boek Ig Henneman 65 - en Kindred Spirits, een Europese tournee met haar Ig Henneman Sextet. En vandaag komt Ig Henneman naar de studio.

"Het leukste van improviseren is het gevoel krijgen dat er een richting ontstaat." (2)

De 5 cd's uit de box zijn tezamen veel meer dan een fraaie staalkaart, het zijn volwassen albums die je met geconcentreerde aandacht tot je kunt nemen, toon voor toon. Aldus de interviewer van vandaag, Jos de Jong. Hij blijft er na de uitzending nog wel even mee bezig.

"Bij Henneman is de improvisatie een essentiële stap op weg naar de doorzichtigheid en puurheid die ze in haar muziek wil bereiken. Anders dan in haar klassieke tijd hoeft het technisch van Henneman niet meer perfect te zijn, maar het is belangrijk dat de improvisatie geconcentreerd en met overgave wordt uitgevoerd. En echt vrij is." (1)

1 = citaat Mischa Andriessen in zijn overzichtsartikel Ig Henneman: Kleur maken
2 = citaat Ig Henneman uit hetzelfde verhaal.

Foto Ig Henneman door Francesca Patella

In deze uitzending wordt ook verwacht aflevering 8 van De keuze van Kloos. Hans Kloos mijmert wat voor zijn boekenkast, en kiest op zeker moment. En het gedicht dat deze week door hem gekozen is wordt weer voorzien van een inleidende vertelling.

Techniek: Matthijs Blonk



Kort filmpje van Ig Henneman bij Radio PingPong from Indivisions on Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten