vrijdag 25 februari 2011

24 februari 2011: Muziek en gedichten van Ingmar Heytze

Deze week geen studiogast. Dat geeft presentator Jos de Jong eindelijk eens de kans om discjockey te spelen. Wilde hij vroeger brandweerman worden? Nee, hoor. Piloot dan? Mwàh. Beroemd voetballer misschien? Is vast wel even door zijn jonge hoofd gegaan. Maar dj of discjockey dat heeft in ieder geval lange tijd bovenaan zijn lijstje gestaan.
Het lijstje van muziekjes dat hij voor deze uitzending uitkoos staat hier onderaan.

In deze uitzending ook gedichten van Ingmar Heytze. De opnames zijn gemaakt op 14 augustus 2010 tijdens het Poëziefestival Dichters in Elswout dat georganiseerd werd door de Stichting Kleine Revoluties Producties.


Muziek en gedichten in de uitzending van 24 februari 2011:

- Nick Drake - Hazey Jane II (Nick Drake - Bryter Layter, 1970)
- David Byrne - Cloud Chamber (David Byrne - The Catherine Wheel, 1981)
- Lhasa - Con Toda Palabra (Lhasa - The Living Road, 2003)
- Amsterdam String Trio - Zwemles (Amsterdam String Trio - Dodekakania, 1986)
- Tom Verlaine - Those harbor lights (Tom Verlaine - Warm and cool, 2005)
- Thierry Robin - Pundela (Thierry Robin - Gitans, 1993)
- The Who - Baba O' Riley (The Who - Who's Next*, 1971)
- Ingmar Heytze met vier gedichten - Bezichtiging / - Vormen van vallen / - Mondygiëniste / - Gevaarlijk gedicht
- Baars Henneman Mengelberg -
Mizu-Iro (Baars Henneman Mengelberg - Sliptong, 2008)
- John Adams - China Gates (1977**)
- Ingmar Heytze met twee gedichten - Gitaarzaak / (titel onbekend)


* = in dit geval is de opname niet afkomstig van Who's Next maar van een verzamelcd, en klinkt het geheel nogal 'platgedrukt', alsof het door een compressortje teveel is gehaald. Ik ben ervan overtuigd dat er opnames bestaan waarin de dynamiek van dit nummer beter tot zijn recht komt.

** = John Adams schreef het stuk in 1977, wie in dit geval de uitvoerend pianist, en op welke cd de opname is uitgebracht is mij niet bekend)

-

woensdag 16 februari 2011

17 februari 2011: Paul Schaaps en gedichten van Pieter Boskma

Paul Schaaps organiseeert al vele jaren avonden met 'poëzie en muziek', een combinatie die in zijn handen gelukkig kan uitpakken. De plekken waar hij zijn activiteiten ontplooit zijn vaak klein, met vijftig mensen is het vol, soms passen die er niet eens in. Toch telkens een programma met daarin gerenommeerde dichters, beginnende schrijvers en muziek. Hoe doet hij dat?
De laatste jaren organiseert hij avonden (ook film) in ' Blijvertje aan de 3e Oosterparkstraat 64, een soort rommelige huiskamer met zelfgetimmerde bar. Een impressie van wat daar de laatste tijd plaatsvond is te vinden op de zijn blog Amstelberg. Paul Schaaps komt naar de studio en praat daar met Jos de Jong

Die laatste toog een paar weken terug naar Utrecht, liep daar naar het Stadhuis, wandelde twee trappen, liep de Collegekamer binnen en ging zitten. Er zaten al een paar mensen die hij verder niet kende. Even later kwam Pieter Boskma binnen. Hij nam plaats aan het hoofd van de tafel, begroette enige mensen, deed zijn koffertje open, pakte er een paar boeken uit, sprak wat woorden ter introductie en begon met het voordragen van gedichten. Pieter Boskma is dichter. Sinds zijn eerste bundel Virus Virus uit (samen met Paul van der Steen) uit 1984 heeft hij zo'n vijftien dichtbundels het licht laten zien. In Utrecht las hij vooral voor uit Doodsbloei, zijn bundel 2010 met gedichten die geschreven zijn na de dood van zijn vrouw. Op de site van de uitgever wordt het mooi verwoord dat Doodsbloei " tegelijk een requiem voor en een ode aan de gestorven geliefde is, en zich laat lezen als een ‘rouwdagboek in verzen'".
In deze uitzending een gedicht of tien zoals hij die voorlas tijdens het festijn Huis van de Poëzie.

Techniek: Matthijs Blonk

zaterdag 12 februari 2011

10 februari 2011: DJ Tommi

DJ Tommi is een van de bekendere protagonisten van BalkanBeatz in Nederland. Naast een diepe liefde voor balkan- en zigeunermuziek is hij nu teruggekeerd naar zijn eerste liefde: 'world 2.0', waaronder hij alles verstaat, zoals: Musica Mestizaje, Gypsy, Cumbia, Kuduro, Raï, GhettoTech, Swing, Reggae whatever. Deze week is hij te gast bij presentator Jaïr Tchong, na een korte maar onstuimige tournee met de Spaanse gekte genaamd La Pegatina.


Techniek: Matthijs Blonk


Luister naar de uitzending van 10 februari 2011

De PingPongtune waar het programma normaal gesproken mee begint is er hier uitgeknipt, hij duurde deze week zo'n drie minuten en dat is - hoe mooi de tune ook is - wat lang.

dinsdag 1 februari 2011

3 februari 2011: Merel van Huisstede

"Het leven is net als theater vergankelijk. Toch hebben we vaak het gevoel dat er een herhaling of een ritme in het leven zit. Of proberen we die alleen maar te creëren om grip op het leven te krijgen? Kun je grip hebben op wat er gebeurt?" Vragen die aan de basis liggen van de voorstelling Rauw die deze donderdag en vrijdag in theater De Brakke Grond te zien is.
"In de monoloog Rauw wil een man twee identieke dagen produceren om te zien of hij dan ook dezelfde gedachten heeft." Het reproduceren gaat verder dan een gedachte-experiment, het blijkt ondanks de luchtige begintoon een voor hem onontkoombare strijd tegen de loop der dingen.

De regisseuse Merel van Huisstede komt naar de studio om over Rauw te praten. Jos de Jong wil alles weten.


Techniek bij deze uitzending: Matthijs Blonk

Citaten zijn afkomstig uit het concept dat Merel van Huisstede voor deze voorstelling schreef.