woensdag 23 juni 2010

24 juni 2010


Op donderdag 24 juni heeft Radio Pingpong de laatste uitzending voor de zomerstop. Het belooft een zonnige uitzending te worden, waarbij Eva Krammer 4 makers te gast heeft die met hun voorstellingen te zien zullen zijn op het Over het IJ Festival, dat van 1 t/m 11 juli plaatst vindt op verschillende plekken in Amsterdam.
Wie zitten er aan tafel?
Regisseur Leen Brasspenning komt vertellen over 'Embrasse'. Zij brengt twee opvallende, jonge speelsters en twee ervaren, gelauwerde actrices bij elkaar. Een voorstelling over twee vrouwen die uit het hoerenleven stappen en in een fabriek gaan werken. Het overige vrouwelijke personeel is echter niet gediend van hun komst. Al snel bepalen conflict en jaloezie de werksfeer. De lopende band die de chocopotten onder hun handen vult, blijkt niet de enige band tussen deze vrouwen. Een baby, een man, een moeder… niemand blijkt hier de ander vreemd te zijn.
Kristel Boekhorst maakte de performance 'To Blush or not to blush'. Schaamte is een prachtig middel om iemands ware aard naar boven te brengen. Als iemand zich schaamt, valt zijn gespeelde identiteit af en komt zijn ware persoon naar voren. Er glijdt een grote last van zijn schouders en een kwetsbaar individu wordt plotseling zichtbaar. In de performance To Blush or Not To Blush gaat Kristel Boekhorst op zoek naar deze ware mens ontdaan van al zijn vermommingen. Het ultieme doel is een gezamenlijke, verzoenende blos, die zo groot is dat de mensen buiten het theater de ruimte even rood op zien lichten.
Muzikanten Sven Hamerpagt en Robin Block hebben met Project Wildeman en Boukje Schweigman de voorstelling 'Project Wildeman' gemaakt die op 2 juli in premiere gaat. Met een energieke explosie van rhythm & poetry, puntig jungle-idioom en meeslepende soundscapes creëren zij een eigentijds ritueel. Dit muzikale ritueel vertolkt het verhaal van de Wildeman in de moderne stad. Deze begeeft zich op de steeds grilligere lijn tussen beschaving en verwildering, op zoek naar een evenwicht tussen mens en automaat, lichaam en beton. Project Wildeman schept een nieuwe taal, een taal van zintuigen. Een taal die ademt, trilt en schreeuwt.

woensdag 16 juni 2010

17 juni 2010

10:00 uur
Tanja Minnee en Eva Krammer gaan opzoek naar de roots: de achtergronden, geschiedenis, programmering, filosofie en wat al niet meer van het Amsterdam Roots Festival. Uitgenodigd is directeur en programmeur Frans Goossens.

woensdag 9 juni 2010

10 juni 2010

10:00 uur
Vandaag is PingPong geheel gewijd aan de liefde. Om halfelf spreekt Anke van Veen met Els Barents over de tentoonstelling Zomerliefde (zie beneden). Eerst spreekt Meile Snijders met Mark Mieras, schrijver van het boek Liefde, dat aan de hand van heel veel neurologisch, psychologisch en andersoortig wetenschappelijk onderzoek veel duidelijk maakt over de werking van verliefdheid en lust. Wat gebeurt er precies als we op iemand vallen, als we verliefd worden, als we langdurig bij elkaar blijven en als we vreemd gaan of scheiden? Mark Mieras vertelt er meer over. Om in de stemming te komen alvast een miniquiz over het onderwerp. De antwoorden worden tijdens de uitzending besproken en staan een paar dagen later ook op deze blog.
1. Je ziet in 0,2 seconden of je iemand aantrekkelijk vindt of niet. [waar]
2. Familieleden van homo’s krijgen minder kinderen dan gemiddeld. [niet waar: meer]
3. Mannen vinden vruchtbaar uitziende vrouwen over het algemeen niet mooi. [niet waar: grote borsten en ogen, kleine neusjes enz. wijzen op vruchtbaarheid]
4. In tijden van oorlog en crisis verschuift het beeld van de ideale vrouw: in vette tijden is de ideale vrouw mager, in magere tijden is ze vet. [raar maar waar]
5. Alcohol vergroot de zin in seks bij mannen, maar niet bij vrouwen. [niet waar, omgekeerd: vrouwen maken meer tetosteron aan door alcohol]
6. Naarmate vrouwen ouder worden, stijgt hun libido. [niet waar]
7. Een op de twaalf mensen is seksverslaafd. [waar volgens een onderzoek; volgens mij geheel afhankelijk van je definitie van seksverslaafd]
8 Manlijke vegatriërs hebben meer zin in seks dan vleeseters. [niet waar, van biefstuk worden mannen potent]
9 Mensen hebben van nature de impuls om vreemd te gaan. [waar volgens onderzoek; merk ik persoonlijk zelden wat van]
10 Een coïtus – van penetratie tot hoogtepunt - duurt gemiddeld 13 minuten. [niet waar: op de kop af 7,3 min volgens behoorlijk idiote metingen]
Lees het allemaal nog maar eens na in dat lezenswaardige boek Liefde!

10:30
Huis Marseille museum voor fotografie pakt deze zomer uit met 'Zomerliefde'.Een tentoonstelling, met foto’s en/of films van onder andere, Valérie Belin, Rineke Dijkstra, Lee Friedlander, Sally Mann, Thomas Struth, Sam Taylor-Wood, Marijke van Warmerdam.
Het idee voor deze expositie is gebaseerd op de verliefdheden die zowel fotografen als tentoonstellingsmakers kunnen overkomen. Van musea wordt vaak aangenomen dat zij hun keuzes zo objectief mogelijk samenstellen. Els Barents, directeur van Huis Marseille, komt vertellen hoe het werkelijk eraan toegaat.
Gisteren is pingponger Anke van Veen in de stromende regen naar Zomerliefdes gaan kijken maar helaas het museum uitgezet wegens overstromingsgevaar. Hoeveel nattigheid kan een zomerliefde verdragen?

dinsdag 1 juni 2010

3 juni 2010

Met vandaag onder andere:

10:00 uur
Het inmiddels ter ziele gegane Amsterdamse stadsdeel Westerpark had van 2006 tot het einde dit jaar (toen het opging in het groter geheel West) een stadsdeeldichter. Die stadsdeeldichter heet Hans Kloos. Van zijn werk als stadsdeeldichter is nu een gebundelde samenvatting verschenen. De Westerparkse gedichten: een portret van het stadsdeel aan de hand van gedichten (boek), tekstanimaties en stemmen (cd-rom). Gedichten die uitgaan van wat eigen is aan een plek, vertellen over zijn geschiedenis, wat die plek onderscheidt van andere plekken.
De Westerparkse gedichten verscheen gelijktijdig met Kloos' prozadebuut Schaap Koek Fiets. Of we aan het schaap en de koek toekomen valt te bezien, maar gastheer Jos de Jong wil behalve praten over De Westerparkse gedichten, graag ook tamelijk specifieke fietskennis opdoen.

(foto Hans Kloos: H. Rystadius)

10:30 uur
Met de tentoonstelling The Hoerengracht mengt het Amsterdams Historisch Museum zich in het hoerendebat. The Hoerengracht zelf is een 14 meter lang, 4 meter breed en 3 meter hoog kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaars Edward en Nancy Kienholz. Het is voor het eerst te zien in Nederland - tot 29 augustus – na eerder dit jaar in de National Gallery in Londen veel bekijks te hebben getrokken. In Amsterdam is naast The Hoerengracht ook werk over de Wallen van een aantal andere kunstenaars te bezichtigen. Het museum organiseert daarnaast discussies en lezingen over de vraag of het verdwijnen van al die hoerenkasten wel zo’n goed idee is. Is het museum echt voorstander van prostitutie? Roosmarij Deenik, die heeft meegewerkt aan de tentoonstelling, komt er meer over vertellen. Meile Snijders voelt haar aan de tand.