zaterdag 28 mei 2011

2 juni 2011: Luc Ex

Stevig doorstampende ritmes maken plaats voor een kwetterduetje dat even later moet wijken voor een gierende uithaal of een licht melancholisch mineurtje, gevolgd door een paar knetterende klappen.
Dit is geen letterlijke beschrijving van een Sol12-stuk, maar poogt de dynamiek en de klankrijkdom van de door Luc Ex aangevoerde groep in woorden te vangen. Sol 12, met daarin een fraaie mix van improvisatoren en hedendaagse classici uit heel Europa, speelde onlangs in het Amsterdamse Bimhuis. Een prachtig concert, ook om te zien. Een kleine big band, waarin nou eens niemand te bekennen viel die de 'coole' schnabbelaar uithing. En daartussen, half verscholen achter een haag van blazers en strijkers, bassist Luc Ex.

Luc Ex - foto: Laura van der Linden

Een elastieke speler, waarvan je vermoedt dat niet alleen de ranselende handen, maar ook de spasmen van mondhoeken, rug, knieën en nek onontbeerlijk zijn om te klinken zoals hij klinkt.
En Sol 12 is nog maar één van de vele groepen en projecten waar Luc zich mee bezighoudt, sinds hij in 2002 de collectiviteit van de voormalige punkband The Ex ontglipte, met medeneming van zijn artiestennaam. Een cd met Kamagurka, optredens met klankzanger Phil Minton en cellist/performer Tristan Honsinger, ontluikende activiteiten met jonge honden die momenteel de krochten van de Amsterdamse improvisatiescene bevolken, om maar eens wat te noemen.
Luc Ex was al bassist, optimist, aanjager en ondernemer met wortels in de kraakwereld, maar daar lijkt een - veel solistischer - metier bij te komen: dat van veroorzaker van noten, zeg maar componist.
Benieuwd wat hij daar zelf van vindt.
Aanstaande donderdag bij Radio PingPong, mijn eerste optreden aan deze zijde van het vraagteken?

… aldus Han Buhrs, die de uitzending van donderdag presenteert.

Techniek: Jos de Jong

Mac-gebruikers hebben Flip4Mac nodig, een toevoeging voor de QuickTime Player.


De muziek in de uitzending:
1.Nood - Sol 6 (http://www.lucex.nl/static/discography.html)
2.'16' - Sol 12 (http://www.lucex.nl/static/biography.html)
3. Moord eens een volkske uit - Kamagurka en de Ridders van den Apaocalyps (http://www.kamagurka.com/EN/Home)
4. Suction print - Ex-orkest (origineel van Captain Beefheart; http://www.theex.nl/)
5. Airport insecurity - 4 Walls (http://www.lucex.nl/static/discography.html)
6. March of the ventilators - Sol 12 (http://www.lucex.nl/static/biography.html)
7. Ces gens la - 4 Walls (origineel van Jacques Brel; http://www.lucex.nl/static/discography.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten