woensdag 23 maart 2011

24 maart 2011: Jaap Blonk

Foto Jaap Blonk: Ivar Pel (2008)

De ene stemkunstenaar is de deur nog niet uit of de andere is alweer onderweg naar de studio. Overeenkomst tussen beiden is dat ze zichzelf waarschijnlijk geen stemkunstenaar noemen.

De biografie op de site van Jaap Blonk - de gast van vandaag - rept van componist, performer en dichter. Over die site gesproken… bezoek hem even. Als het was het maar vanwege het Blonk-Organ. Een prachtig, muzikaal staaltje internetplezier. Zelf Blonkmuziek componeren… het is dat dit stukje afmoet anders zat ik er nog te schuiven met de muis.

Blonk begon ruim dertig jaar geleden met de voordracht van poëzie, enige tijd later werd dat (vooral) klankpoëzie. Legendarische uitvoeringen van onder meer de Ursonate van Kurt Schwitters, werk van Hugo Ball en andere dadaïsten. Als performer, saxofonist en componist ook in diverse bands actief, waaronder de door hem opgerichte muziekgroepen Splinks en Braaxtaal.
Sinds 2000 werkt hij steeds vaker met electronica, eerst met samples van zijn stem, later ook vanwege de pure synthese van geluid.

Op dezelfde site is heel veel recent werk van Blonk te beluisteren. Hier.

Presentatie: Jos de Jong
Techniek: Matthijs Blonk

Mac-gebruikers hebben Flip4Mac nodig, een toevoeging voor de QuickTime Player.Geen opmerkingen:

Een reactie posten