dinsdag 26 oktober 2010

28 oktober 2010: Ab Baars

Ab Baars is tenorsaxofonist, klarinettist en sinds enige jaren ook shakuhachi speler. Speelt solo en in zeer veel wisselende groepsverbanden. Vaste kracht in het ICP orkest, zijn eigen Ab Baars trio en het duo Baars Henneman.

Terugkerend woord in stukken over Baars: improvisatie. In een recensie werd zijn muziek ooit omschreven als “joyfully obstinate”. Hoe zullen we dat vertalen? Opgewekt obstinaat, blijmakend koppig? De interviewer van vandaag heeft het zelf ooit zo geformuleerd: Ab Baars verstaat de kunst zijn instrument te laten klinken als een schrille kreet in de nacht, net zo goed als dat hij in staat is een warm, wiegend traag gamelanachtige geluid tevoorschijn te toveren.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Luister zelf maar eens naar Gammer (nog wel even op play-►-knopje drukken)

Solowerk van Ab Baars is o.a. te vinden is te vinden op de cd's Krang (1989), Verderame (1997) en op het in juni verschenen Time to do my lions.
Ab Baars komt naar Radio PingPong om met Jos de Jong te praten over zijn muziek. Uiteraard zal er tussendoor veel werk van Baars te horen zijn. Composities/improvisaties (waar ligt de grens eigenlijk tussen die twee?) waarvan een deel live uitgevoerd zal worden in de studio.

Ook in deze uitzending: De keuze van Kloos, aflevering 5. Procedure is als volgt: Dichter/vertaler Hans Kloos mijmert er een paar dagen op los, trekt dan een bundel uit de kast, bladert en denkt: ja, deze! Zet opnameapparaat aan, spreekt enige inleidende woorden over het gedicht en draagt daarna zijn keuze voor. Deze week is dat een gedicht uit 1989, "een zeker in die tijd opvallend, vrolijk en blij gedicht".

Techniek is in handen van Matthijs Blonk.
Foto Ab Baars door John. R. Fowler

Luister naar de uitzending van 28 oktober 2010

(De keuze van Kloos verhuist naar volgende uitzending)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten