zondag 31 oktober 2010

4 november 2010: Lars Ebert - Castrum Peregrini

Castrum Peregrini, hoek Herengracht/Beulingstraat lijkt een vrij nieuwe plek in de culturele wereld van Amsterdam. De geschiedenis van Castrum Peregrini gaat echter terug tot in de Tweede Wereldoorlog.
Op hetzelfde adres, Herengracht 401, had de jonge schilderes/glazenierster Gisèle van Waterschoot van der Gracht in 1940 een etage gehuurd waar tijdens de bezetting, jonge Duitse joden en enkele Nederlanders ondergedoken hebben gezeten. Castrum Peregrini dankt haar naam en bestaan aan de vriendenkring, die zich daar tijdens de onderduik geestelijk overeind hield door zich te concentreren op literatuur, poëzie en beeldende kunst.
Voor het Castrum Peregini van nu staan de begrippen vrijheid, vriendschap en cultuur centraal.

Tijdens de Museumnacht van aanstaande zaterdag is het programma er opgebouwd rond het thema tijd: ”Castrum Peregrini is een timecapsule: een gebouw vol voorwerpen en verhalen uit een andere tijd en met mensen van nu, jong en oud. Maak een reis in de tijd: ontmoet hele oude mensen (90+), raak geschiedenis aan en laat je spoor achter in de toekomst” (van de Museumnacht-website).

Lars Ebert, programmacoördinator bij Castrum Peregrini, komt naar de studio om te vertellen over Museumnacht en de bijzondere plek waar hij werkt. Jos de Jong is de interviewer.

Ook in deze uitzending: De keuze van Kloos, aflevering 5. Procedure is als volgt: Dichter/vertaler Hans Kloos mijmert er een paar dagen op los, trekt dan een bundel uit de kast, bladert en denkt: ja, deze! Zet opnameapparaat aan, spreekt enige inleidende woorden over het gedicht en draagt daarna zijn keuze voor. Deze week is dat een gedicht uit 1989, "een zeker in die tijd opvallend, vrolijk en blij gedicht".
(Deze aflevering van De Keuze van Kloos stond vorige week al aangekondigd)

Techniek is in handen van Meile Snijders.

Foto: Herengracht 401, Amsterdam door Jos de Jong


Geen opmerkingen:

Een reactie posten